Pokud nás sledujete na instagramu, tak vám nejspíš neuniklo, že Chilli byla v květnu hlavní družičkou na svatbě mojí sestry a měla tam veledůležitý úkol. Donést k oltáři novomanželům prstýnky. Uff… Jak jsme na tuhle velkou událost trénovali a jak to nakonec všechno dopadlo?

Když se ségra zasnoubila, hned mi sdělila svojí představu o tom, jak Chillinka vezme do tlamičky nazdobený košíček s prstýnky, projde uličkou mezi svatebčany a odevzdá je svědkovi (mně) u oltáře. Roztomilost sama =-)

Nooo samozřejmě nebudu ségře kazit představu o pohádkové svatbě. Já si každopádně hned představila, jak Chilli čapne košíček vzhůru nohama, po patnácti minutách čekání vystřelí k oltáři rychlostí blesku a budeme rádi, když se jí povede nestrhnout některou z babiček ze židle. Prej ale bude aspoň sranda a na co vzpomínat. Tak jsme se dali do výcviku =-)

Co budete potřebovat?

  • Předmět, se kterým budete chování trénovat
  • Pamlsky
  • Kliker
  • Později dalšího člověka, který s vámi bude trénovat
  • Později další předměty různých tvarů, materiálů

Různé předměty proto, že originální košíček připravovala floristka a neměla jsem ho celou dobu k dispozici, bylo potřeba naučit Chilli, aby na daný povel nosila cokoliv. V našem případě to při tréninku byla dřevěná činka (taková ta, jak se používá na obedience), když to uměla dobře s ní, začali jsme trénovat na různých hračkách, klaccích, kyblíčkách a košíčkách, tak aby neřešila, co do té tlamy bere.

Jak na to?

Trénujeme s Chilli pomocí kliker tréninku, principy tohoto trénovaní v tomto článku popisovat nebudu, ale vše se dá vyhledat na internetu.

  1. Naučit psa držet v tlamě základní předmět 
  2. Když pes umí předmět držet, naučit ho pouštět ho na povel do ruky
  3. Naučit psa pohybovat se s předmětem v tlamě a nepustit ho, dokud nedostane pouštěcí povel (ze začátku stačí jeden krok a vzdálenost a dobu postupně prodlužovat)
  4. Naučit psa vzít předmět do tlamy od jednoho člověka, přejít s ním k druhému člověku a pustit ho do jeho ruky
  5. Postupně měnit předměty a učit toto chování i na jiných věcech

A výsledek?

No všechno dopadlo nad očekávání. Podívejte se na video. Lepší bohužel nemáme, ale ty prstýnky fakt donesla a byla tááák roztomilá =-)

Video je hned vedle téhle fotky, je jen potřeba popojet šipkou vpravo ;-)

View this post on Instagram

🥳Pozor všichni, tohle je ten velký moment, na který jsme se s Chilli připravovali několik měsíců😃 ségra si přála, aby to byla právě Chillda, kdo jí k oltáři přinese prstýnky♥️ tak jsme cvičili a tohle je výsledek😍 všechno to proběhlo tak rychle, že tohle jsou bohužel jediné dva záznamy té velké chvíle, komu to šle vadí, když my si to budeme všechno pamatovat ještě barevnější a krásnější, než to bylo ve skutečnosti😃 . Za fotku děkujeme @jan.kovy A za video @fromarch1 . #bestdogever #bestaussie #aussiesarethebest #aussiesareawesome #aussiesarethebestdogs #dogwedding #dogbridesmaid #druzicka #dogtricks101 #dogtricksofinstagram #tricksdog

A post shared by Klára Dušičková (@chillinatripu) on

Klára + Chilli

Napsala Klára

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *