Stradonka je malá rozhledna na bývalém valu Hradiště Stradonice nedaleko obce Peruc. Je odtud nádherný výhled na celé České středohoří a Krušné hory.

K rozhledně je možné se dostat dvěma způsoby. Kratší cestou, která vede do kopce, nebo delší cestou prakticky po vrstevnici.

Kratší trasa má celkem 2 km (dohromady tam i zpátky). Auto je možné zaparkovat v obci Stradonice u hospody a vydat se po žluté turistické značce.

Delší trasa má celkem 8,6 km (dohromady tam i zpět). Auto v tomto případě zaparkujte v obci Peruc u Oldřichova dubu. Odtud vyjděte kousek po silnici do kopce, než po levé straně narazíte na polní cestu, která má modrou turistickou značku. Po té se dejte. Nakonec na rozcestí přejděte na žluté turistické značení, které vás dovede až k rozhledně. Cestou ještě potkáte Krásnou vyhlídku, odkud je také pěkně vidět Středohoří.

Z delší trasy je možné udělat okruh po Naučné stezce Perucko (celkem 10,3 km).

Praktické informace

Na obě trasy je potřeba vzít vodu (hlavně na tu delší), cestou nejsou žádné zdroje, kde by se pes napil.

Vodítko se bude hodit hlavně na delší trase v té části, kde je potřeba jít od auta po silnici (je to cca 200 metrů).

Na delší trase se může stát, že potkáte cyklistu. Obecně jsou ale obě cesty poměrně málo frekventované i během letních víkendů.

Děti a kočárky

Na kratší trasu je potřeba vzít si nosítko, kočárek by tu dostal asi hodně zabrat. Delší cestu by ale terénní kočárek zvládnout měl. Co se okruhu týče, když jsme ho šli my (cca 2 roky zpátky), kočárek by ho nezvládl, ale mám pocit, že cesta je v současné době trochu upravenější a místní se o ni víc starají.

Klára + Chilli

Napsala Klára

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *